Back to all albums

PH-80

PH-80 Göppingen Gö 3 Minimoa replica

Het op deze afgebeelde zweefvliegtuig is genaamd de Göppingen Gö3 Minimoa. Het vliegtuig vloog voor het eerst in 1935 en er zijn nu nog maar 5 luchtwaardige exemplaren van over in de hele wereld. In 1938 vloog het toen een wereld hoogterecord door in een onweerswolk naar 6687 meter te stijgen, een bizarre gebeurtenis niet zonder gevaar uiteraard. In 1937 en in 1938 won dit type zweefvliegtuig de US open kampioenschappen zweefvliegen, dus bleken prestaties van dit toestel voor die tijd best wel goed te zijn..

Twee exemplaren zijn er nog in Duitsland en één in Japan en één in Engeland en nu dus ook eentje wederom in Nederland...In het jaar 1953 heeft er tijdelijk ook eentje een klein jaar op vliegveld Hilversum gevlogen, eveneens met de registratie PH-80

Dit vliegtuig is nu geheel nieuw nagemaakt door leden van de Gooise Zweefvliegclub, een project gestart in 1988 door Bob Persijn en uiteindelijk door de SZD vliegtuigfabriek te Jezow in Polen afgebouwd. Maar staat nu uiteindelijk op Hilversum in afwachting van de benodigde papieren, om er mee te kunnen gaan vliegen..

Door zijn bijzondere vleugelvorm (van een meeuw afgekeken) zal dit ook een bijzondere verschijning zijn in het luchtruim rond Hilversum. Hulde voor de bouwers die hier honderden uren bouwen in gestoken hebben met dit als fraai resultaat. Gezien oa de vleugelvorm is dit geen gemakkelijke constructie geweest.

Op de foto's is te zien dat het toestel geheel demontabel is.

Tekst: Bert Kuyper

Meer informatie over dit unieke historische zweefvliegtuig van de bouwers zelf is te vinden op: http://minimoa.jimdo.com/

Back to all albums